Codul civil și dreptul notarial

Începutul lui octombrie a venit cu două zile importante pentru lumea dreptului – 1 octombrie – aniversarea a 10 ani de la intrarea în vigoare a noului cod civil și 2 octombrie – Ziua Internațională a Notariatului.

Și pentru a aniversa cum se cuvine aceste evenimente ce privesc două instituții ce se întrepătrund până aproape de contopire – dreptul civil și dreptul notarial – ne-am propus ca începând de astăzi, în următoarele 10 articole, să încercăm să analizăm câte o instituție de drept civil cu impact major în activitatea notarială.

Însă pentru început, vă aducem în atenția dumneavoastră cele aproape 80 de modificări ale codului civil ce constituie obiectul unui proiect de lege pentru modificarea Codului civil, ce a fost lansat în dezbatere publică de curând, la sfârșitul lunii iulie de Ministerul Justiției.

Aceste propuneri vin ca urmare a faptului că anul trecut, judecătorii constituționali au considerat că măsura de ocrotire a punerii sub interdicție judecătorească, așa cum e prevăzută în Codul civil, nu cuprinde suficiente garanții care să asigure respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului. Astfel, prin aceste modificări se încearcă a se reglementa un sistem de ocrotire, cu aplicarea graduală a măsurilor și mandatul de ocrotire. De asemenea, Ministerul propune un nou mecanism pentru ocrotirea persoanei puse sub interdicție – consilierea judiciară.

Vă așteptăm să dezbatem împreună asupra instituțiilor de drept civil. Vom începe cu ,,Patrimoniul. Mase patrimoniale și patrimonii de afectațiune”.

Join our debates team!

Încercați să găsiți soluții pentru situațiile juridice cu care vă confruntați și

doriți să primiți consultanță în cadrul unei întâlniri cu un profesionist în drept?